Saturday

Bahaya ke anak jatuh banyak kali?

Anak-anak membesar, memang tak lari dari risiko jatuh. Jatuh katil, jatuh masa berlari, jatuh turun tangga dan banyak kali. Silap hari bulan, setiap hari jatuh.
.
Normal ke? Bahaya ke?
Susah nak jawab ni, cuma as parents, kita kena tau apa nak buat bila anak jatuh.
.
Bila anak-anak jatuh, first thing first, check keadaan anak.
Ada lebam tak? Ada benjol tak? Berdarah tak?
Ada selera makan tak? Lembik tak dia?
.
Kalau benjol / lebam, tuam ais dekat benjol / lebam tu.

Kalau berdarah, cuci darah. Kalau open wound, cepat-cepat bawa jumpa Dr.
.
Paling penting, monitor anak ada muntah tak dalam masa 24 jam. Kalau muntah, bawa jumpa Dr juga. Kalau dia taknak makan, tak aktif, lembik better bawak jumpa Dr jugak.
.
Cuma, Nak lebam / bengkak cepat hilang, boleh guna Essential Oil Frankincense. Experiences Syaheed, bibir DoubleE2 yang pecah masa jatuh katil cepat sangat baik. Masa kena gigit dekat taska, pun sapu Frankincense jugak.
.
Semoga anak-anak kita membesar dengan sihat. Kalau nak tahu lebih tentang essemtial oil, feel free to whatsapp me 013 3536425.or Follow my Facebook Syahida Baharuddin and message me. I’m more than happy to help 😘.
.
Have a good day everyone one. 

Best ke datang Kg Dorani Sungai Besar?

Double E & Kampung Dorani.


.
Siapa yang teringin nak merasa suasana kampung, nak buat aktiviti yang lain dari lain, recommended sangat datang Kg Haji Dorani.
.
Macam-macam DoubleE belajar hari ni. Bukan anak-anak je belajar, mak bapak pun belajar sekali. Tengok proses Nata de Coco di buat, tengok minyak kelapa dara di extract. Pakej dapat makan & beli sekali πŸ˜„.
.
Petangnya, mewarna batik. Seronok la DoubleE1 dengan DoubleE2 kan..  Masing-masing nak tunjuk skill masing-masing. .
Lepas tu, tumbuk + tampi padi. Tampi menampi dua-dua dah tak heran bila nampak layang-layang. .
Main layang-layang kejap lepas tu DoubleE1 moody layang-layang naik on off. angin takde nak, acaner nak buat🀣 . Bila menggagau ikan, dua-dua drama. Nak cari ikan tapi tak nak kena selut, how that possible? Jumpa ‘swimming pool’ aka palong, lupa diri masing-masing. Tak nak naik darat terus 🀦🏼‍♀️
.
The best part dalam lawatan ni, pembelajaran sepanjang lawatan. Lalang dorang  ingat padi πŸ˜… Semua burung dekat sawah, dia kata helang. 🀣 mencabar mak nak explain. Jumpa siput babi, bertubi soalan-soalan kenapa kepala siput hilang? Kenapa masuk dalam cengkerang? Gelak, excited, Merajuk, menangis, jangan cakap la. Great experience for all of us. .
.
EO pilihan hari ni valor. Nak chill kan anak serta mama juga. Habis program, tipu kalau cakap takde drama letih, sakit kaki ect. Mama dah sapu stress away siap-siap. Now dah dekat rumah, semua dah tidur kepuasan. Alhamdulillah for a great day. .
.
Package 1 hari ni RM50 (aktiviti + makan minum). Untuk makan minum without activity kit RM20. Thank you Cik Etop Fazilah & Madame Telang @akyfkhairil for organising Kampung Tour. Kalau harap diri sendiri, belum tentu sampai 🀣. Ada rezeki next time boleh join lagi. 
.
#doubleediary 

#DoubleEmasukkampung

Thursday

Control suhu ketika demam.. boleh ke?

Husna demam... (Du, adudu.. adu adu... terngiang-ngiang lahu Ayda Jebat Temberang).
Bila anak-anak demam susah hati betul. Lagi-lagi di kala cuti tahunab dah habis.
The best I can do before bagi ubat demam, control sendiri dulu.
Kalau tak kebah, suhu tak turun baru bagi makan ubat demam. Ni my style.
.
Macam mana nak control?
Macam orang-orang lama buat. Jerlum dengan air. Advance sikit ku campur minyak pati Lemon dan Peppermint. Minyak pati or Essential oil ni hasil sulingan dari buah lemon. Yang peppermint dari daun pudina. Jerlum kerap, sapu jugak Essential Oil tu dekat tapak kaki, Alhamdulillah suhu Husna terkawal.
.
Entah kenapa badan Husna naik bintik-bintik kecik. Confuse. Ruam ke campak. Korang rasa apa?
Mati-mati ingat campak. Dah terbayang lebur cuti tahunan 2019. Alhamdulillah Dr kata ruam panas. Or maybe viral fever. Ada la Dr bagi calamine lotion tapi sebab mak Husna ni tak suka tengok comot-comot putih, instead of sapu calamine lotion, kita sapu Seedling lotion. Ni ha lotion nya...
Alhamdulillah ruam dah takde. Demam pun dah kebah lepas jumpa Dr. Tak sempat bukak ubat demam tu. Allah sebaik-baik penyembuh. Weekend ni boleh la jalan sakan. Yeay!