Tuesday

MY EMERGENCY KIT

TQ Pak Cik Google
Dekat rumah semua orang, mesti ada first aid kit tersendiri. Ni my kind of 🚨 Emergency kit, Young Living Premium Starter Kit
.
Siapa geng angkat tangan 🙋🏻‍♀️?
.
Betul! Young Living Premium Starter Kit boleh jadi emergency kit. Complete untuk melegakan pelbagai symptom atau sebagai support sebelum ke Klinik atau Hospital.
.
Tak percaya? 👇🏻 senarai essential oil di dalam Premium Starter Kit beserta beberapa kegunaannya.
.
1. Peppermint
- Melegakan sakit kepala / migrain
- Melegakan batuk atau hidung tersumbat
- Membantu mengawal suhu badan ketika demam.

2. Lemon
- Membantu untuk detox
- Membantu mengawal suhu badan ketika demam
- Melegakan gastrik.

3. Frankincense
- Melegakan gigitan nyamuk atau serangga
- Membantu mengecutkan lebam dan benjol/bengkak
- Melegakan ulser dan ketumbit

4. Copaiba
- Melegakan sakit gigi
- Melegakan lenguh dan bengkak

5. Lavender
- Membantu untuk tidur
- Menenangkan
- Membantu pembekuan darah dari luka kecil
- Membantu merawat ruam dan allergy

6. Digize
- Menyokong sistem penghadaman
- Melegakan sembelit dan angin
- Membantu mengawal cirit dan muntah

7. RC
- Menyokong sistem respiratori
- Melegakan batuk dan selsema
- Melegakan hidung tersumbat

8. Thieves
- Membantu menguatkan antibody
- Membantu melawan virus dan bakteria
- Melegakan batuk dan sakit tekak
- Melegakan sakit gigi dan gusi

9. Purification
- Mengurangkan bau yang tidak enak
- Membantu mengecilkan jerawat
- Bertindak sebagai insect repellent

10. Panaway
- Melegakan sakit otot dan sendi
- Melegakan sakit kepala
- Melegakan lenguh-lenguh

☝🏻 sebahagian je kebaikkan essential oil. Ada banyak lagi sebenarnya. Untuk membantu anak-anak belajar pun boleh guna kit ni..

Best kan? Nak tau banyak lagi berkenaan Essential Oil atau Kit ni, mari lah kita borak-borak.. Borak- borak je, tak semestinya kena beli.

Special untuk bulan ni, Freegift EO Lemongrass untuk pelbagai guna.. 😊

Friday

Despicable Me 2

yeaayyy!!! after berminngu plan nak tengok cerita Despicable Me, akhirnya dapat jugak curi-curi masa tangok cerita ni tapi... masalahnya movie pukul 10 malam. Orang lain dok mencari pahala terawih, Syahida and hubby boleh plak booking movie malam ni.. rasa bersalah pulak.. tapi rasanya sempat kot nak terawih dulu before tengok movie takpun balik tengok movie.. i'll try to perform terawih.. dah 10 hari puasa, so far dah tinggal terawih 4 kali..heee.. sebelum puasa, konon niat xnak tinggal tapi akhirnya... :)

Thursday

7 months.......

Holla!! Assalamualaikum..

Almost 6 months Syahida tak jenguk blog.. hari ni tiba-tiba terpanggil nak bukak blog. Syahida ingat Blogger dah block Syahida since Syahida bukan Blogger Tegar.. tapi Alhamdulillah.. everything was fine..

15 Julai hari tu genap 7 bulan Syahida bergelar seorang isteri. Dalam 7 bulan ni macam-macam perkara dah berlaku.

Salah satunya ialah Syahida pregnant dan Syahida dah miscarriage pun.  Syahida disahkan pregnant masa bulan April dan gugur bulan Jun. On the 12th week of pregnancy, I'm lost the baby.. its hurt.. Really hurt.. kalau Syahida dapat ungkapkan perasaan tu, rasanya sakit sangat. betul-betul mengganggu emosi.

mengenang semula masa mula-mula doktor sah Syahida pregnant, rasa macam tak percaya je.. Sebab tak sangka pregnant. Actually jumpa doktor pun sebab nak mintak mc sebab rasa letih tapi doctor yang excited suruh buat pregnancy test. Alhamdullilah positive.

Selama kandungan Syahida 12minggu, Syahida xde morning sickness.. just selalu letih dan muntah sikit-sikit. Everything was fine. Syahida boleh pergi outstation dekat Perak 2 minggu masa, Syahida pergi holiday dengan hubby and jalan-jalan macam biasa..

dalam tempoh tu, Syahida takde beeding, xde terjatuh tapi ade la tergelincir sikit-sikit.. tapi tak sangka bila Syahida bleeding masa 31 May, kandungan dah tak dapat diselamatkan. Doc scan perut, baby still ada tapi heartbeat baby dah takde. 2 Jun Syahida gugur betul-betul.. :(

Sedih sangat. Syahida sedih tapi Syahida tak dapat nk express perasaan Syahida. Bila dengar or tengok orang lain pregnant, perasaan jeles, sedih bercampur baur. Tengok officemate pregnant, tengok dia pegang perut dia, tengok dia bercakap pasal baby dia.. semua mengusik emosi. sampai Syahida menangis bila teringatkan kandungan Syahida.

Lepas sebulan baru emosi Syahida okey. tapi kadang-kadang tersasar jugak. tapi Syahida percaya, I'm the chosen one untuk merasai pengalaman ni. Baru faham perasaan orang gugur, before ni selalu ingat gugur tu macam takde pape..tapi hakikatnya mereka je yang tahu. In fact, ni dugaan kecil nak dibandingkan dengan orang lain yang kehilangan anak. Semoga rezeki Allah sentiasa melimpah ruah untuk kita semua.. Amin~~