Tuesday

Kisah si 'free rider'...

ape perasaan korang kalau keje yg korang wat di edit habis-habisan?
okey..cerita dia camni..ada la si A ni..satu group ngn si B..
dipendekkan cerita..si B ni pandai dalam segala serbi..pandai bercakap..
English pun bagus..satu hari, A ngan B ni dapat la satu assignment..
assignment kena present dan hantar report..
sbb si B ni pandai berucap..si A ni pun mintak la Si B ni present assignment dan si A akan buat report..
si A ni pun buat lah report..lepas dah siap report..dia bagilah B ni report tu untuk B tambah or edit mana-mana yang patut..
then, di satu hari yg tenang..B pun tunjuklah kat A report yg dah siap di edit..
terkejut beruk lah si A ni tgk report ni sebab report tu lain sangat dengan report yg dia buat..
actually si A ni memang dah agak report tu akan di edit cuma terkejut sebab report tu bukan mcm di edit tp mcm dibuat semula..
jadi, si A ni risau la kalau dia boleh dianggap sebagai free rider..
dan dia jugak risau kalau si B ni fikir die buat kerje main2..
persoalannya..patut ke si A ni risau..?

8 comments:

niesz said...

mcm x patut jer..yg ptut nye, kena la same2 bincng ok x kalau edit mcm ni, ermm..kalau mcm ni bkn in group namenye..pd pndpt niesz la..hehe..

.: iEyLa :. said...

saya tahu sape A dan B tu..
sekian..

.:. EyeMe .:. said...

x patut nk risau dear..
bukannye ko x wat keje kan?
yg dia g edit TOTALLY tu watpe..
and i think u know B tu mmg camtu..
too particular sket..
but at least dia kne discuss sket dgn A.. B need to appreciate keje A..
jgn ingat A tu free je utk keje tu..aku taw A tdo lmbt wat keje tu.. right??

Lya Colours said...

hurm. sepatutnya benda ni kene duduk semeja,bincang and buat sama2. kalau nak bahagi tugas, baru lah bg contoh sorg present sorg type report. tp perbincangan mesti sama2 la

☆aDihAys☆ said...

kalau pandang dr positif side..
maybe sbb ayat tungggang terbalik ke so die nk btol kn..

then..mane taw leh dpt markah tggi ke..

Farhan Zulhusmi said...

xptot betul si b nie...isy2....patut....tanggapan orang kan...tapi si a kena yakin pada diri yang anda telah melakukn apa yg septutnya...ok....
:-)

biella93 said...

kena la pakai 2'2 pendapat . takleh la nak wt sorang2 je . name pon group kan

LovEmoNEy said...

ok lah tu.. pk yang positif... so u akan dapat yang positif.. ingat ya.. bersangka buruk tu satu doa.. And ALLAH benci pada manusia yang suka bersangka buruk... Dari risau, better tanya terus terang...