Tuesday

Problem analysis : sleepy in the class..

Lately Deehays slalu mengantuk dalam kelas..serius mengantok..ape lecturer ckp rasa cam lullaby je..tibe-tibe lecture tu sound nice dan buatkan Deehays memejamkan mata perlahan-lahan..untung la kalau tak terangguk-angguk...tapi certain times memang terangguk-angguk..I think my lecturer know that i nodding not because of my understanding but because of sleepy..haha..sorry Dr..sorry Prof..sorry..so, sebab dah asyik ngantuk je dalam class, I need to do something to find the solution for my problem..problem ke..rasanya more to habit, asal dalam class je menguap..bila habis class mata segar bugar plak..this is my finding..

problem : sleepy + cannot concentrate during the lecture + daydreaming in the class + lazy + do not have energy during class hour ect...
main issue : how to stay awake in the class.
analysis :  mengantuk dalam kelas kerana kurang minat terhadap subjek yang di ambil sem ini dan kurang tidur serta kurang persediaan sebelum belajar.
solution : sleep early + make a preparation before class start + less messaging + less online
action plan : 1. sleep early start today
                   2. study or review the class material every night
                   3. stop messaging and online
                   4. prepare sweets in the beg
                   5. bring water to the class
                   6. breakfast

nota kaki : tp..rasanya dalam 6 action plans tu, Deehays just akan wat...
                   1. sleep early start today
                   2. study or review the class material every night
                   3. stop messaging and online
                   4. prepare sweets in the beg
                   5. bring water to the class
                   6. breakfast
sebab almost every night I sleep at 3 o'clock and wake up 7.30a.m..Deehays malas nk study tp study bila rasa rajin..dan paling susah nk stop message..

7 comments:

.: iEyLa :. said...

erm..xpaham2...

☆aDihAys☆ said...

haha..tang mana tu yg tak paham?

Lya Colours said...

dulu masa study, ada 1 klas ni, Islamci Legal Maxims (i study islamic banking dlu, huhu). kalau kelas ni je, sumpah memang mengantokkk sangat. klas ni plak mmg selalu buat presentation. so bila budak2 present kat depan, i and the geng pon zzzzz... baik pnya zzzzz
hahahaha

.:. EyeMe .:. said...

hahah..msg mmg susah..bile tgk muvie pn ade soung effect kt blkg..hahahaha

Pembawa_Wacana said...

Kene tido awal tu.... awet mude..:)

FOOTPC said...

Betul..kekadang aku bersemangat tul nak masuk class..tetapi asal lecture start membebel..mata aku terus lalu...memang azali kot..heheh

☆aDihAys☆ said...

lya: tu la..mmg mengntok tp mase kwn2 wat pesen xngntok plak..haha..
lecturer ngajar yg ngntok..

eyeme:haha..mst terganggu konsentrasi ko dgr bunyi keypad aku..
ampun..

pembawa wacana: tdo awal awek muda ke? mmg kene tdo awal pasni..

footpc: btol2..dtg class mmg semangat..konon2 nk amek nota la..
skali lecturer bukak mulut..mata pn layu..student mmg cmtu kot..