Saturday

Bahaya ke anak jatuh banyak kali?

Anak-anak membesar, memang tak lari dari risiko jatuh. Jatuh katil, jatuh masa berlari, jatuh turun tangga dan banyak kali. Silap hari bulan, setiap hari jatuh.
.
Normal ke? Bahaya ke?
Susah nak jawab ni, cuma as parents, kita kena tau apa nak buat bila anak jatuh.
.
Bila anak-anak jatuh, first thing first, check keadaan anak.
Ada lebam tak? Ada benjol tak? Berdarah tak?
Ada selera makan tak? Lembik tak dia?
.
Kalau benjol / lebam, tuam ais dekat benjol / lebam tu.

Kalau berdarah, cuci darah. Kalau open wound, cepat-cepat bawa jumpa Dr.
.
Paling penting, monitor anak ada muntah tak dalam masa 24 jam. Kalau muntah, bawa jumpa Dr juga. Kalau dia taknak makan, tak aktif, lembik better bawak jumpa Dr jugak.
.
Cuma, Nak lebam / bengkak cepat hilang, boleh guna Essential Oil Frankincense. Experiences Syaheed, bibir DoubleE2 yang pecah masa jatuh katil cepat sangat baik. Masa kena gigit dekat taska, pun sapu Frankincense jugak.
.
Semoga anak-anak kita membesar dengan sihat. Kalau nak tahu lebih tentang essemtial oil, feel free to whatsapp me 013 3536425.or Follow my Facebook Syahida Baharuddin and message me. I’m more than happy to help 😘.
.
Have a good day everyone one. 

No comments: